Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
351.73 KB
2011-11-30 10:08:35
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
479
1752
Állapot: 2011. november 20.

Gépiparisták
Nagykanizsán
Emléknap

1. sz. szervezési körlevél


Preambulum.
A nagykanizsai gépipariban végzettek osztálytalálkozói és spontán találkozásai során évek óta visszatérő téma a technikum emlékének megörökítése, az itt végzettek találkozójának igénye. A végzett osztályok közül többen tartják a kapcsolatot egymással, az 1950/54/A osztály már az 57. évi találkozóját tartotta az idén. Erre alapozva alulírottak Szervező Bizottságot (SZB) alkotva kísérletet teszünk a kanizsai gépiparisták találkozójának megszervezésére. (A SZB nyitott, annak munkájába a végzett „öregdiákok” közül bárki bekapcsolódhat.) Ezt a felhívást azzal a szándékkal adjuk ki, hogy tájékoztassunk benneteket az eddigi előkészületekről, felmérjük a találkozási igény támogatottságát és a megvalósítás realitását. Tudatában vagyunk annak, hogy ez a kezdemény (is) megkésett, de még látjuk a megvalósítás esélyét, ha valóban elegen akarjuk.
Adatok. 1950-ben, a felszámolt Piarista Gimnázium helyén három párhuzamos (A, B, C) osztállyal, mintegy 120 tanulóval hozták létre a Gépipari Technikumot. Ez az évfolyam 1954-ben érettségizett. 1951 és 1956 között még két évfolyam fejezte be tanulmányait, ők, 1955-ben és 1956-ban érettségiztek, összesen kb. 220-an. Az utolsó évfolyamot az 1954/55-ös tanévben indították, 1956 őszén a technikum megszűnt; a tanulókat Pécsre, Salgótarjánba, Esztergomba és Vácra irányították. Kb. 160-an lehetnek, akik tehát csak három, illetve két évig tanultak itt. 1953 és 1957 között esti tagozat is működött, kb. 40 hallgatóval. A technikumban érettségizettek száma 320-ra, a részben itt tanulóké 160-ra, a levelező tagozaton tanulóké 40-re becsülhető. Kanizsához elsősorban az itt végzettek kötődnek, ezek az évfolyamok rendszeresen találkoznak Kanizsán. A még életben lévők száma 150-180 főre becsülhető. Javaslatunk ezeket a kiinduló adatokat veszi alapul.
A végzett és a csonka osztályok:
Évfolyam Osztály/
létszám Osztály/
létszám Osztály/
létszám Osztály/
létszám
1950/54 A/38 B C/30

1951/55 A B C
1952/56 A B C D*
1953/56
1954/56

Az önkormányzat támogatása
A város korábbi vezetése nem mutatott érdeklődést a technikum múltja, az itt végzők alkotásai, szellemi teljesítményei iránt; a neves kanizsai „iskolaváros” életéből — a számtalan átalakulás során — szinte törölték a technikumi éveket, pedig hozzátartozik a város, az itteni iskolák történetéhez. Azt a fontos tanulságot hordozza, hogy politikai elnyomás és önkényuralom alatt is lehet emberül, a hazánkhoz hűen élni és alkotni, ha vannak elszánt tanítók, akik az „ahogy lehet” szellemében önzetlenül dolgoznak a jövőért. A mostani városvezetés fontos célkitűzésének tekinti a Kanizsán végzettek szellemi örökségének és energiájának hasznosítását a város fejlesztésében. Mivel ebbe a törekvésbe illeszkedik a mi kezdeményünk, a városvezetés felkarolta azt. Ezáltal teljesülhetne az itt végzett, még élő diákok régi vágya, hogy a Gépipari Technikum a város kultúrtörténetének részeként el- és közismert legyen; az alapító tanárok és (szak)oktatók emléke megörökítésre kerüljön. Fontos lenne ezért, hogy alkotásaink (könyvek, rólunk szóló kiadványok, festmények, hobbi-gyűjtemények, találmányaink leírásai, stb.) kiállításra, illetve azok egyes darabjai az önkormányzatnak, illetve a kanizsai könyvtárnak dedikálva felajánlásra, átadásra kerüljenek. Kezdeményünket ismertettük Cseresnyés Péter polgármester úrral, aki biztosított bennünket támogatásáról, s ügyintézőt jelölt ki rendezvényünk operatív segítésére. Ezt a körlevelet a polgármester úr egyetértésével adjuk ki.
Tervezett program



























Technikai, szervezési kérdések.

• Az emléknap időpontja: 2012. május vége, június eleje.
A kezdési időpont kb.12.00 óra, ami a délelőtti órákban Kanizsára érkező vonatokkal, autóbuszokkal elérhető. A rendezvény a fogadás után, kb. 16.00 órakor fejeződik be. A koraesti vonatok és autóbuszok így elérhetők. Azok az osztályok, amelyeknek ez időszerű, a koraesti órákra osztálytalálkozókat szervezhetnek. (Olcsó szállás lehetőséget biztosítunk.)

• Szervező Bizottság (SZB): A szervezés elvi irányítását végző testület összetétele: a technikumban végzett (lehetőleg) minden évfolyamból legalább egy-egy öregdiák, és az önkormányzat képviselője. A SZB főbb feladatai: a végzettek felkutatása, címlisták összeállítása, életrajzi és kiállítási anyagok begyűjtésének, a relief-állításnak a megszervezése, a program és a kiadvány összeállítása. A Szervező Bizottság 2011. szeptember 16-án, Nagykanizsán megtartott alakuló ülésén tisztségviselőit megválasztotta:
Elnök: Dr. Járosi Márton, Alelnök: Tavasz Ferenc
Titkár: Ziegler Ilona (Stáhl Györgyné)

• Jelentkezés, kapcsolattartás. A szervezéshez szükséges infrastruktúrát Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja, a Halis István Városi Könyvtár és a Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonprofit Kft. közreműködésével:

 A leveleket, küldeményeket, információkat a következő posta, vagy e-mail címre kell eljuttatni:
Levélcím: Halis István Városi Könyvtár
8800 Nagykanizsa, Kálvin tér 5.
A borítékra rá kell írni: „Gépiparista találkozó”.
E-mail: gepiparikanizsan@nagykar.hu
Tel: +36 93 510024, +36 30 6287264, +36 20 457 1200
Akinek módjában áll, a fenti elektronikus úton tartsa a kapcsolatot a szervezőkkel.
 A költség-hozzájárulást csak a jelentkezésed visszaigazolását tartalmazó 2. sz. körlevél (Meghívó) kézhezvétele után kell befizetni, az akkor közlésre kerülő bankszámla számra. Ez a Meghívó-körlevél minden tudnivalót tartalmazni fog.
 A SZB részéről az operatív kapcsolattartó a titkár: Ziegler Ilona (Stahl Györgyné). Elérhetősége: 8800 Nagykanizsa, Berzsenyi D. 14/b. Tel:30-604-8816, 30/604-8816, e-mail: stalhgy@gmail.com
 A jelenlegi 1. sz. felmérő körlevélre minél előbb, legkésőbb ez év november végig várjuk a választ.

Kiadvány

A részvevőknek és a kanizsai érdeklődőknek (sajtónak, könyvtáraknak, iskoláknak) egy tartalmas, fényképes, évkönyvpótló kiadványt tervezünk a következő tartalommal:
• A Gépipari Technikum rövid története.
• A technikum tanárainak névsora, rövid életrajza, fényképe (lehetőleg „munka közben”); emlékbeszédek az elhunytakról.
• A diákok névsora, osztályonként, a tablók fényképei.
• A résztvevők rövid, tematikus életrajza, szakmai és egyéb alkotásaik felsorolásával, lehetőleg fényképes bemutatásával. Szeretnénk, ha minél többen élnétek e lehetőséggel. Természetesen az életrajz leadása önkéntes, nem feltétele az emléknapon való részvételnek. Aki ad életrajzot, annak figyelembe kell venni a következő terjedelmi korlátot:
max. 1700 karakterből álló (kb. 20 sor, 80 leütés/sor) szöveg.

Az életrajz javasolt tematikája:

Szül.:hely, idő. Cs.: gyermekek száma
Isk: szakképesítések, oklevelek, diplomák neve és megszerzésének időpontja.
Szakmai pályafutás: beosztások, tisztségek évszámokkal.
Szakmai tevékenységek: tömör szöveges leírás.
Társadalmi, közéleti tevékenységek: tisztségek évszámokkal.
Publikációk: szakcikkek, szabadalmak, könyvek száma, a legfontosabbak megnevezésével.
Kitüntetések: megnevezés, az adományozás éve.
Szakmán kívüli (hobby) tevékenység:
Elérhetőség: lakcím, tel/fax, e-mail, honlap
Aki tudja, elektronikus adathordozón, szöveges fájlként küldje az adatokat!
• Ha van anyag, az elhunytakról is jó lenne életrajzi leírást küldeni.
• Jelentős technikumi események, rövid, színes történetek.
• A kiadvány szerkesztését Dr. Járosi Márton és Tavasz Ferenc vállalták.

Előzetes jelentkezés
A jelentkezés írásban, (levélben vagy e-mailben) lehetséges a következők szerint:
1) Egyértelmű válasz arra, hogy részt veszel-e a fentiekben körvonalazott találkozón; egyedül, vagy a pároddal. A jelentkezéssel egyidejűleg vállalod a közös költségekhez történő hozzájárulást, amely előzetes becslés szerint kb. 6000 Ft. Tanároknak, családtagnak nem kell fizetni. (Akik tehetik, a fenti hozzájárulásnál nagyobb összeggel is támogathatják a találkozó megrendezését.)
2) Kérjük megküldeni elérhetőségedet a következők közlésével:
postacím, tel/fax, e-mail
3) Kérjük, a kiadvány számára küldjed meg rövid életrajzodat a fenti tematika szerint, max.1700 karakter terjedelemben; alkotásaid, kiemelkedő munkáid (találmány, cikk, könyv, stb.) felsorolásával, lehetőleg fényképes bemutatásával. (Ez nem feltétele a jelentkezésnek, illetve a részvételnek.)
4) Küldjél jelentős technikumi eseményekhez kapcsolódó dokumentumokat [(csoport)fényképeket, leírásokat, könyvet, cikket, emléktárgyakat], színes történeteket a kiadványhoz és Vértes Judit könyvéhez (,amelyről az Utóiratban részletesebben is szólunk). Jelezd, hogy hol lelhetők fel ezek az anyagok, ha nem a tulajdonodban vannak.
5) Levelünkhöz mellékletként csatoltunk egy kezdő névsort és elérhetőségi listát:
1950 - 1956 között a Nagykanizsai Gépipari Technikumban tanító tanárok, és szakoktatók, valamint a végzettek és a „hozzánk-tartozók” névsora és ismert elérhetősége. A tanári és osztálynévsorokat az általunk ismert címadatokkal közöljük. Külön feltüntettük azok neveit, akik tudomásunk szerint meghaltak.

A lista végén „hozzánk-tartozók” cím alatt azok adatait tüntettük fel, akik iskolatársaink özvegyeiként, hagyatékuk őrzőjeként/gondozójaként, tanáraink közvetlen hozzátartozójaként kapcsolatot tartanak velünk, segítik munkánkat, s akiket emléknapunkra ezért feltétlenül elvárunk.

Emléknapunkra természetesen a „csonka” osztályok hallgatóit és a levelező tagozatra járókat is szeretettel hívjuk. Róluk jelenleg nincsenek adataink, aki tud róluk, írja meg adataikat.

Ez a kiinduló, pontosítandó lista, a szervezés alapja. Ezt kell javítani, gazdagítani. Az ebben szereplő címekre küldtük ki ezt az első tájékoztatót. Kérjük, segíts pontosítani ezt a listát: közöld a szükséges módosításokat velünk. Az elektronikusan vagy a postán jelentkezők adatait folyamatosan betöltjük ebbe a listába; a jelentkezők tulajdonképpen közvetve ezt gazdagíthatják, javítgathatják s tájékozódhatnak a szervezés állásáról. Így áll össze az a végleges címlista, amelyre a meghívókat (2. sz. körlevél) kiküldjük. Kérünk, hogy Te is minél több volt osztály- és iskolatárssal vegyed fel a kapcsolatot, tájékoztasd őket, küldjed el nekik ezt a felhívást, kérjed fel őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a szervezőkkel, küldjék el javaslataikat.

Találkozónk szervezésének támogatására: a Városi Könyvtár kezelésében egy honlapot nyitottunk:
http://gepiparikanizsan.nagykar.hu
Erre is feltettük ezt a tájékoztatót, amelyet most postai úton juttattunk el a jelenleg ismert címedre. A honlap „naprakészen” tartalmazni fogja a fent említett lehívható táblázatot, amelyben látni lehet az addig jelentkezőket, (megtaláltakat), illetve elérhetőségüket. A rendezvényt meghirdetjük a Wiwi (és a Facebook) közösségi portálokon is, utalva a fenti honlapra. A fenti információk megjelennek Nagykanizsa Város honlapján is: http://www.nagykanizsa.hu.


Különösen fontos lenne a tanáraink adatainak felderítése: a még élőknek és az eltávozottak közvetlen hozzátartozóinak elérhetősége, élettörténetüknek elkészítése, erre vonatkozó dokumentumok megszerzése.

A jelentkezéseket és a kért anyagokat mielőbb, legkésőbb 2011. november 30-ig kérjük megküldeni. Ezt követően 2012. január 31-ig, a beérkezett jelentkezések figyelembevételével döntünk az emléknap megrendezéséről és megküldjük a 2. sz. jelentkezési körlevelet.

Szeretettel hívunk és várunk Benneteket, kérjük közreműködéseteket;
barátságos üdvözlettel a Szervező Bizottság:

1950/54/A Dr. Járosi Márton, 1026 Budapest, Torockó u 7.
Tel: 1-202-2370, 30/415-2072, Fax: 1-225-8780,
e-mail: drjarosi@enpol2000.hu
Balázs Miklós, 8000 Székesfehérvár, Palotai u 71. II/92.
Tel: 22/314-682, e-mail: bam2008@t-online.hu
1950/54/B Dömötör Árpád,8900 Zalaegerszeg, Jókai Mór u 45/A
Tel: 92-311-604, 30/941-1314, e-mail: domotor35@zelkanet.hu
1950/54/C Tavasz Ferenc, 5100 Jászberény, László Károly u 4.
Tel:57-415-286, e-mail:papokaek@invitel.hu
Hóbor Ferenc,8868 Letenye, Farkas J. u 16.
Tel: 20-445-8509, e-mail: mon@t-online.hu
1951/55/A Ács Mária (Bársony Rudolfné) és Bársony Rudolf, 1184 Budapest,
Építő út 22/a, Tel: 1-290-2084, e-mail pluss37@citromail.hu
1951/55/B Sallay Zoltán, 8981 Gellénháza, Olajbányász krt. 13.
Tel: 92- 366-493
1951/55/C Ziegler Ilona (Stahl Györgyné),8800 Nagykanizsa, Berzsenyi D. 14/b.
Tel: 93-312-615, 30-604-8816, e-mail: stahlgy@gmail.com
1952/56/A Zakócs Ibolya, (Dara Károlyné),8900 Zalaegerszeg, Könyök u 2.
Tel: 20/318-4308
Csuha Gyula, 8749 Zalakaros, Fő út 58. Tel: 93-340-354
1952/56/B Bányai György, 8800 Nagykanizsa, Herkules u 92.
Tel: 93-319-455, 20/9937-794, e-mail: banyai.gyorgyne@freemail.hu
1952/56/C Glavák István 1163 Budapest Kőszirt u 6. Tel: 403-0490, 20/491-0575
e-mail: glavak.istvan@t-online.hu
1952/56/D Bene Gusztáv 4030 Debrecen Lovász u 22.Tel:52-474-580, 30/221-7124
e-mail: beneg@citromail.hu
1954/56 Hegedűs Miklós 8800 Nagykanizsa, Olaj u 20. Tel: 93/313-140/71420,
20/579-9298


Melléklet: 1954 - 1956 között a Nagykanizsai Gépipari Technikumban tanító tanárok, és szakoktatók, valamint a végzettek és a „hozzánk-tartozók” névsora és ismert elérhetősége.


Nagykanizsa, 2011. szeptember 16.









UTÓIRAT
Megismételt felhívás

1950 szeptemberében az alapító diákok négyes sorokban álltak a feloszlatott Piarista Gimnázium udvarán, az induló gépipari technikum évnyitóján. Vértes Imre műhelyfőnök „ifjú Robinsonokként” köszöntötte őket, s az új iskola és műhely felépítésére lelkesített. Az 1954. júniusi évzárón az első végzősök ugyanitt sorakoztak fel, ahol négy évvel előbb a tanévnyitón. Vértes tanár úr ekkor egy „irkát” adott mindenkinek, kérve, hogy „robinsoni” emlékeiket írják meg ebbe a füzetbe, s ebből egy új „Kalevala” születhet. Majd ő megírja, megszerkeszti. Sajnos nem írtuk/írták meg, Ő nem tudta megszerkeszteni…

A fenti két időpont között élték át az alapítók legszebb diákéveiket, de valamennyi évfolyam így emlékezik a saját négy évére. Mi mindnyájan építettük azt az iskolát, szinte a semmiből, s büszkék is voltunk a munkánkra. Mindez „szokatlan történelmi körülmények” között történt. Tanáraink többsége még a háború előtti időkből verbuválódott zseniális pedagógus volt. Az otthonról hozott tisztesség-örökség mellett az ő érdemük, hogy nemcsak a kor szelleme, hanem elsősorban ők hatottak ránk. Neveltek igaz emberségre, a tisztességes munkába vetett hitre, igaz hazafiságra. Közülük való volt Vértes Imre tanár úr, akiről akkor nem sokat tudtunk.

2007 novemberében mutatták be Nagykanizsán Vértes Judit: A tanító öröksége c. könyvét, amelyet Édesapjáról írt, a tanár úr pályakezdéséről, az álláskeresésről, tanyai tanítói éveiről. Akik ezt megtudták, azoknak mindjárt a fenti „irkás” történet jutott eszükbe, s felmerült a mulasztás jóvátételi lehetősége is. Vértes Judit jelezte, hogy gondolt a könyv folytatására. Második kötetként Vértes tanár úr Letenye-Egyedutai éveit bemutató könyv 2010-ben jelent meg. Az ezt követő időszakról Vértes Judit ezt írja: „lényegesen többet tudunk a nagykanizsai gépipari technikumi »hőskorszakról«, amikor is »a semmiből emeltetek katedrálist«…” Vállalta, hogy Ő boldogan megírja, megszerkeszti a harmadik, Vértes tanár úr nagykanizsai működését tárgyaló könyvet, amelyben kiemelt helye van a gépipari technikum életének, a „robinsoni éveknek”. Ehhez kérte a segítségünket. Akit elértünk, értesítettünk e feladatról.

Többen emlékező írásokat, fényképeket, emléktárgyakat küldtek neki, magnón és filmen rögzítették az „irkát” pótló visszaemlékezéseket. Mindezek beépültek/nek a harmadik kötetbe, s reményeink szerint az emléknapon már kapható lesz Vértes Tanár úr „Kalevalájának” harmadik kötete, amely a kanizsai gépiparisták életébe is betekintést nyújt. S hogy miért kell ezt a „Kalevalát” megírni és továbbadni? E kérdésre Vértes Judit a II. kötet bevezetőjében válaszol: „minden apró hétköznapi tett hazafias cselekedet, ha jó szívvel, értelemmel párosul, ha a közösséget szolgálja, azt segíti.”

Kérjük mindazokat, akiknek még van anyaguk, mondanivalójuk, s eddig nem tették meg, sürgősen vegyék fel a kapcsolatot Vértes Judittal (Levélcím: Halis István Városi Könyvtár, 8800 Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Telefon:70-776-6464). Még van esély arra, hogy anyaguk bekerüljön a könyvbe.


Insert failed. Could not insert session data.