Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
317 KB
2011-09-30 13:27:41
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
504
1917
Rövid leírás | Teljes leírás (19.83 KB)

Gépiparisták
Nagykanizsán
Emléknap

1. sz. szervezési körlevél


Preambulum.
A nagykanizsai gépipariban végzettek osztálytalálkozói és spontán találkozásai során évek óta visszatérő téma a technikum emlékének megörökítése, az itt végzettek találkozójának igénye. A végzett osztályok közül többen tartják a kapcsolatot egymással, az 1950/54/A osztály már az 57. évi találkozóját tartotta az idén. Erre alapozva alulírottak Szervező Bizottságot (SZB) alkotva kísérletet teszünk a kanizsai gépiparisták találkozójának megszervezésére. (A SZB nyitott, annak munkájába a végzett „öregdiákok” közül bárki bekapcsolódhat.) Ezt a felhívást azzal a szándékkal adjuk ki, hogy tájékoztassunk benneteket az eddigi előkészületekről, felmérjük a találkozási igény támogatottságát és a megvalósítás realitását. Tudatában vagyunk annak, hogy ez a kezdemény (is) megkésett, de még látjuk a megvalósítás esélyét, ha valóban elegen akarjuk.
Adatok. 1950-ben, a felszámolt Piarista Gimnázium helyén három párhuzamos (A, B, C) osztállyal, mintegy 120 tanulóval hozták létre a Gépipari Technikumot. Ez az évfolyam 1954-ben érettségizett. 1951 és 1956 között még két évfolyam fejezte be tanulmányait, ők, 1955-ben és 1956-ban érettségiztek, összesen kb. 220-an. Az utolsó évfolyamot az 1954/55-ös tanévben indították, 1956 őszén a technikum megszűnt; a tanulókat Pécsre, Salgótarjánba, Esztergomba és Vácra irányították. Kb. 160-an lehetnek, akik tehát csak három, illetve két évig tanultak itt. 1953 és 1957 között esti tagozat is működött, kb. 40 hallgatóval. A technikumban érettségizettek száma 320-ra, a részben itt tanulóké 160-ra, a levelező tagozaton tanulóké 40-re becsülhető. Kanizsához elsősorban az itt végzettek kötődnek, ezek az évfolyamok rendszeresen találkoznak Kanizsán. A még életben lévők száma 150-180 főre becsülhető. Javaslatunk ezeket a kiinduló adatokat veszi alapul.
A végzett és a csonka osztályok:
Évfolyam Osztály/
létszám Osztály/
létszám Osztály/
létszám
1950/54 A/38 B C/30
1951/55 A B C
1952/56 A B C
1953/56
1954/56

Az önkormányzat támogatása
A város korábbi vezetése nem mutatott érdeklődést a technikum múltja, az itt végzők alkotásai, szellemi teljesítményei iránt; a neves kanizsai „iskolaváros” életéből — a számtalan átalakulás során — szinte törölték a technikumi éveket, pedig hozzátartozik a város, az itteni iskolák történetéhez. Azt a fontos tanulságot hordozza, hogy politikai elnyomás és önkényuralom alatt is lehet emberül, a hazánkhoz hűen élni és alkotni, ha vannak elszánt tanítók, akik az „ahogy lehet” szellemében önzetlenül dolgoznak a jövőért. A mostani városvezetés fontos célkitűzésének tekinti a Kanizsán végzettek szellemi örökségének és energiájának hasznosítását a város fejlesztésében. Mivel ebbe a törekvésbe illeszkedik a mi kezdeményünk, a városvezetés felkarolta azt. Ezáltal teljesülhetne az itt végzett, még élő diákok régi vágya, hogy a Gépipari Technikum a város kultúrtörténetének részeként el- és közismert legyen; az alapító tanárok és (szak)oktatók emléke megörökítésre kerüljön. Fontos lenne ezért, hogy alkotásaink (könyvek, rólunk szóló kiadványok, festmények, hobbi-gyűjtemények, találmányaink leírásai, stb.) kiállításra, illetve azok egyes darabjai az önkormányzatnak, illetve a kanizsai könyvtárnak dedikálva felajánlásra, átadásra kerüljenek. Kezdeményünket ismertettük Cseresnyés Péter polgármester úrral, aki biztosított bennünket támogatásáról, s ügyintézőt jelölt ki rendezvényünk operatív segítésére. Ezt a körlevelet a polgármester úr egyetértésével adjuk ki.
Tervezett program

Gépiparisták Nagykanizsán Emléknap
előzetes programja

• Emléknapi találkozó a Medgyaszay Házban
 Regisztráció: kitűzők, a Kanizsán végzett technikusok és a technikum tanárainak rövid élet...

Insert failed. Could not insert session data.