Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Cserfalvi Tamás levele Vértes Imre estéjére

Tisztelt Czupi Gyula Igazgató Úr!

Meglepetéssel és egyben nagy örömmel vettem a hírt tegnap délben Tarnóczky Attila volt osztálytársamtól, hogy ma egy olyan tanáremberről lesz könyvbemutató kapcsán megemlékezés akinek a tanítása nekem is alapokat adott egész életpályámhoz.

Én 1959-ben a Zrínyi utcai iskolában a Vértes Tanár Úr által vezetett 8.a osztályban fejeztem be az általános iskolát. Matematikát szerető egyik kedvenc tanítványa voltam ott. Kivételes pedagógusi és emberi szellemiségét azóta őrzöm magamban. Tiszteletem iránta az időbeli távolsággal csak fokozódott mindig ahogy felnőtt fejjel, a világban sok helyen dolgozó és tanító kutató-mérnökként egyre inkább megértettem hogy a tudásom egyik alappilérét Tőle kaptam.

Magamról:
Az Zrínyi utca után a Vegyipari Technikumot, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karát végeztem el és bátran állítom, a mérnöki matematika a mai napig rutin eszközöm széleskörű kutató-fejlesztő-oktató tevékenységemben. 20 évig a Műegyetemen oktattam, majd magánlaboratóriumot alapítottam és találmányaim hasznosításával valamint egyéb kutatásokkal USA és Dél-Koreai egyetemeken és cégeknél foglalkoztam. Ma a Bay Zoltán Anyagtudományi Intézet (Bp) egyik vezető kutatója vagyok és előadásokat tartok a Műszaki Egyetemen. 6 gyermekem van, 5 fiú mellett egy kislány, 35 és 0,1 év között egyenletesen elosztva, amiből legalábbis vállalkozó szellemem kitűnik.

Ahányszor a médiában a nevezetes Fasori Gimnázium híres Rátz László matematika tanára kerül említésre mint kivételes pedagógus, magamban mindig behelyettesítem Vértes Imre Tanár Urat akinek szárnyai alól én is kikerültem.

Hiszem hogy a tanítványai közül sokan éreznek hasonlóképpen és a megjelenő könyv örömet fog okozni minden őrá egykori tanáraként emlékező mai embernek akihez ez a hír eljut.

Nagyon szeretném ha én is hozzájuthatnék a Vértes Judit: A tanító öröksége c. könyvhöz mint az “örökség” egy kis darabkáját magában hordozó, őt tisztelő egykori tanítványa.

Kérem írják meg hol kaphatom meg a könyvet.

Elnézést kérek hogy az idő rövidsége miatt nem tudtam összefogottabban megfogalmazni emlékezésemet és érzéseimet.

Üdvözlöm a néhai Vértes Imre Tanár Úr minden - a könyvbemutatón megjelenő- egykori tanítványát, családjának jelenlévő tagjait és köszönöm Vértes Juditnak az édesapját megörökítő munkáját.

Gondolatban ott vagyok én is a mai délutánon Kanizsán…

Tisztelettel és üdvözlettel

Dr. Cserfalvi Tamás
okl. vegyészmérnök
kutató analitikus

Budapest, 2007. november 16.

PS: egy fényképet a Tanár Úrról megpróbálok átküldeni, jellegzetes elgondolkozó pózában látható a Mozikertben, a félig háttal álló kalapos ember az apám, Cserfalvi József, a kép kb. 1954-55-környékén készülhetett.

<< Előző (1. oldal)
/5
Következő >> (3. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.